Pages

Sunday, March 5, 2017

Resepi Macaroni bolognese paling sedap

Salam.

Tak nak cerita panjang lah ye..
Arini kerja malam, so macam biasa lah.. Kita masak!
Sebab aku kan jatuh kategori "isolated" dalam team ni. "isolated" dah kenapa? Nanti dah berhenti kerja aku cerita. 
Muahaha...

Tak sabar pulak aku nak cerita satu-satu pasal ni.
Takpe la ye, kita skip sehingga aku mampu cakap, "bos, i resign" ..
Githeww.. Bila la kan?
Insyaallah.. Soon.. :)

Lahh.. dah terpanjang pulak bebel..
Nak kongsi resepi je ha..
Ade tadi makan kat pantry, jiran meja sebelah cakap, sedap nampakkkk!
"oh well.. Memang sadappp" Pi dok jejauh makan sana (sibuk!) 
*cakap dalam hati.. heh!

Resepi harini, Macaroni Bolognese with Meatball. 
Simple and easy. 
Bahan tak renyah ape ade dalam fridge aku campak. 
Oh ye, Iman... Mama cilok caroot Iman 2 batang okey. Nanti claim balik kat papa :)

Resepi : Macaroni Bolognese with Meatball ala alaaalalaaa...

Bahan

Macaroni
Meatball beef (ramly)
Sos prego (traditional) 
Bawang merah
Bawang putih
Daging cincang
Green bell pepper/Cili benggala
Tomato cherry
Carrot
Kiub pati ayam
Serbuk lada hitam
Basil
Garam

Simple kan, memang simple lah cerita dia.. Dah itu je stock dalam peti. Hiks
Eleh, ce ko makan kat kedai luar tu. Secoet lagi al kudukut bahan dia.. Tapi cas mahal. Tak berbaloiii.. ish.. ish ~

Cara masak

Campak semua!! eh? Haha..
Serius aa.. Kene cerita seketul-seketul eh? Okeyy.. hehe
Lepas ni kene tukar pasta for dummies.. Hihih.. 
Sabar jangan emo, akak gurau je ha..

Okeh.. Baca seketul-seketul..
Penat menaip ni..

1. Panaskan minyak masak. Kalau korang nak pakai Olive Oil pun takde hal lah. Suka hati, rumah aku takde so.. pakai minyak masak cap sawit sudeyy.. Tumiskan bawang putih, bawang merah sampai wangi.

2. Then, masukkan daging cincang dan tabur sikit herbs dan lada hitam. Masukkan carrot dan bell pepper. Gaul sebati dengan api slow, tutup.. (biar perisa-perisa meresap dalam daging. Sedap bak ang!)

3. Pastu bila air dia dah kering sikit, korang tuang 1 tin sos prego dan 2 tin air. Biar menggelegak,masukkan kiub pati ayam dan tomato. Masak dengan api perlahan dan tutupkan pakai tudung periuk.

Memang senang buat sos ni, tapi kalau kita reneh lama sikit, dia macam jadi super sedap. Aku tak tahu la korang, tapi makin lama kita reneh, makin sedap masakan tu. Patut la tong gas aku laju je kosong.. Kahhh!

4. Bila dah agak2 semuanya dah masak sebati,perasakan dengan garam, boleh dah tutup api dan hidangkan. Taraaa.. siap!

5. Opss, jangan lupe rebuskan makaroni dan gorengkan meatball ye :)




Siap! Mudah ringkas dan sodap! Makan pulak dengan cheese tabur kan. Baekk punya. Kalau korang ade extra cheesdale, korang letak atas pasta ni dan bakar dalam oven sekejap. Baik ade effect cheese leleh sikit.. Perkh! Mengancam hoi..
******* btw entry ni dah lama dalam draft. Baru je dapat post :)


No comments:

Post a Comment