Saya jual SHAKLEE

Saya jual SHAKLEE
Saya jual SHAKLEE

Friday, August 25, 2017

Resepi Nasi Ayam Paling Mudah

Assalamualaikum wbt

Sedar tak sedar, dah hampir penghujung bulan Ogos.
Ni bermakna, dah almost 2 month aku resign dari kerja hakiki dan mula bina kerjaya dari rumah :)
Untuk yang selalu tanya tu..

Farah, ko resign ke?
Farah, kena berhenti ke?

Jawapannya.. Ye.
Aku berhenti! Resign! Tapi paling best, masa nak hand over surat resign, bos pulak panggil offer VSS. Of course la terus koyak surat resign dan terus cakap OK bos! Saya terima offer ini.. Githeww..  *mata shining.. hehe

Ada yang anggap ni dugaan. Yelahhh, kena berhenti kot. Tak risau ke belanja rumah yada yada yada.. Kesian ko..
Aku anggap ni semua CHALLENGE! Tukar angin. Jaga family sambil jana income dan buat apa yang kita nak. Sound interesting right?

Jadi, jangan kasihan kan aku. Sesungguhnya, aku amat happy dan bahagia dengan rezeki kurniaan ilahi. Ecehh.. Bebas dari night shift tu paling Syurgaaaa...

Jadii, untuk celebrate kegembiraan aku, aku belanja korang resepi Nasi Ayam Paling Mudah Paling Sedap. One of my favourite selain berniaga is, menulis :)

Oh ya, resepi ni asalnya dari blog masakan popular Aziejaya. Aku tak olah banyak, sebab resepi nya memang simple dan senang. Husband tambah 3 kali. peace yo!

Resepi Nasi Ayam Paling Mudah


Sup

1/2 ekor Ayam
4 biji Bawang Merah *dihiris
4 ulas bawang putih *dihiris
1/2 inci halia *dihiris
Sup bunjut
Garam 
Serbuk Perasa (Maggi Cukup Rasa)

1. Tumiskan bawang putih, bawang merah, halia dan sup bunjut sehingga wangi
2. Masukkan ayam dan masak sehingga kering air
3. Masukkan air dan rebus sehingga ayam masak. Garam dan perasa jangan dilupa.
4. Tutup api dan keluarkan ayam.



Nasi Ayam

Beras 
Sup Ayam
2 sudu Mentega

1. Cuci beras dan tos
2. Masak nasi seperti biasa. Gantikan air kepada sup ayam
3. Bila nasi dah masak, masukkan mentega dan kacau rata. Jadi nasi kita akan nampak menyelerakan :)

Serius bangga bila dah masak, nasi dia sebiji macam nasi ayam popular kat Kuala Pilah dulu. Oh rindunya..


Ayam Goreng

Ayam Rebusan
Sos Tiram
Kicap Manis

1. Lumurkan ayam yang direbus dengan kicap manis dan sos tiram. Perapkan sekejap
2. Panaskan minyak dan goreng sekejap sahaja. Sebab ayam dah masak. Goreng untuk bagi sebati dengan kicap dan sos tu sahaja


Sambal Cili 

5 tangkai Cili Merah
2 biji Cili Api Merah
1 biji tomato
1 sudu cuka
Garam 
Gula

1. Masukkan semua bahan dalam blender kecuali garam dan gula.
2. Masak bahan blender dalam kuali tanpa minyak. Tambah gula dan garam
3. Dah menggelegak boleh angkat

Mak pesan kena masak jugak cili kalau taknak sakit perut. hewhew...
Kuah kicap mana? Aku macam malas nak buat sebab tak menahan sesangat tengok nasi ayam yang mengiurkan.. hehe..

Ingat tak air dari perapan ayam tadi? Yang kicap manis dengan sos tiram tuuu.. Haa, siram balik atas ayam. SETEL! Oh senangnya hidup..

Selamat mencuba! Dah cuba jangan lupa share link blog korang tau. Nak tengok hasil air tangan korang yang power tu :)

Daaaa~

Wednesday, April 12, 2017

Alfalfa Complex : Si Herba Moden

Assalamualaikum lovelies..

Rasanya dah lama tak riakkan tentang supplement kat blog ni. Asik cerita jalan-jalan je kan. Sampai ada yang tanya, kak Fara, tak jual Shaklee lagi ke.

"Ehh,, masih jual dan setia dik noon :) "
Mai la consult dengan kita. Kita guide A to Z. Tentang harga jangan dirisau. Semuanya dijamin mampu milik ye.

Actually, banyak soalan yang Fara dapat thru PM Facebook, email dan whatsapp. Bertanyakan solusi untuk macam-macam masalah. Tapi yang paling ramai tanya ialah... Solusi kepada masalah KEPUTIHAN. Bab ni, rasanya nak terang lebih-lebih pun, semua dah tahu. Tapi kak Fara cerita sikit la ye. Secara umumnya ..

KEPUTIHAN adalah salah satu kondisi yang normal dan biasa dialami wanita pada saat tertentu dimana vagina akan mengeluarkan cairan atau lendir yang encer, bening, tidak gatal dan tidak berbau. Ini normal dan tak perlu dirisaukan. Tapi, keputihan seperti ciri dibawah ni, kita harus ambil serius :

1. Keluar cairan yang berlebihan
2. Berbau
3. Berwarna kuning sehingga kehijauan
4. Gatal-gatal dan tidak selesa di bahagian wanita

Apakah puncanya ?

1. Infection
2. Memakai pakaian dalam yang ketat
3. Tidak menjaga kebersihan
4. Hormon
5. Stress
6. Hubungan suami isteri
7. Pemakanan yang tidak sihat

Kebanyakan gadis atau wanita malu bila berbincang soal ni. Masalah ni memang normal. Tapi, jika dibiarkan, ia akan melarat dan mampu membawa kepada penyakit yang lebih kronik. Jadi, kita harus ambil berat dan mulakan langkah awal. After all, kesihatan vagina adalah priority nombor satu bagi setiap wanita.
Please be alert, ibu-ibu yang ada anak dara, minta lebih peka dan tanya anak anda jika mereka ada masalah ini ya. Dan bagi mereka yang cuba untuk hamil, keputihan yang kronik adalah perkara utama yang harus korang rawat dahulu.

Ada beberapa cara yang boleh kita guna untuk merawat masalah ni. Yang paling obvious ialah :

1. Gunakan pakaian dalam yang bersih dan kering
2. Tukar panty-liner setiap kali membuang air kecil
3. Consume supplement 

Fara ada cadangan supplement yang terbaik bagi mengatasi masalah ini. Dan yang paling menarik, harganya tak mahal pun :)




Alfalfa Complex ini digelar herba/jamu moden. Ia mampu merawat masalah keputihan dan bagus bagi mengekalkan kesihatan dalaman wanita. Ramai yang berjaya pulih termasuk lah diri saya sendiri. Oh ye, bagi mereka yang dah berkahwin, Alfalfa ni.. hmmm.. boleh la panggil "kacip fatimah" juga ..

Selain berkesan mengatasi masalah keputihan dan dalaman wanita, Alfalfa juga :
1. Menghilangkan bau badan
2. Melawas
3. Milkbooster
4. Menyahtoksin (singkir lemak dan kolesterol)
5. Berkesan mencegah gout
6. Melawan alahan


Testimoni :







Selain Alfalfa, Fara juga cadangkan Garlic complex. Supplement berasaskan bawang putih ni membantu untuk merawat jangkitan kulat. Jadi, keputihan berbau dan gatal takkan datang lagi. Lega kan? 


For more info, just contact Fara ya :

Email : farahmdzin@gmail.com
Whatsapp : 016 - 2156763 @ klik link ni untuk lebih pantas : www.wasap.my/60162156763

Yours trully,
Pengedar Shaklee Anda
SID Farah - 925875