Pages

Monday, June 4, 2018

My Pregnancy Journey

Tiba-tiba terimbau kenangan 3 tahun lepas.
My sweet pregnancy journey. hihi
Sebelum tu meh akak warning awal-awal.
Ni flash back tau!
Jangan tanya bila nak bagi Miman adik.
Akak ingat lagi seram nya masuk LB tu. huiiii

Mula-mula tahu pregnant bulan 12. 
Tu pun sebab kawan-kawan kat opis suruh cek.
Dah 2 minggu delay.
Tapi sebab dah biasa kena prank, akak buat lek wat peace jela.
Taknak mengharap sangat sebab dah redha. huhu

Sekali cek 2 line hoi!!!!
Melompat bintang kami laki bini.
Selama ni pregnancy test tu buang begitu je.
Kali ni boleh simpan. Hihi

Sepanjang pregnant memang happy.
Sebab badan sihat je rasa.
Ada mommies yang loya, tak selera makan.
Tapi alhamdulillah.
Loya tu ada tapi tak teruk lah. Time pagi je.
Selera makan agak menakutkan.haha
Bayangkan, tengah makan ni, boleh fikir lepas ni nak makan ape lagi.hahaha
Punya teruk.
Husband sengih je la. Cakap nak makan murtabak kol 3 pagi.
Sanggup dia drive pi beli kat pelita.
Hahaha... Princess sungguh rasanya
Tapi, aku bernasib malang sikit. 
Ade sekali tu beli murtabak terjumpa bulu!
Macam rambut tapi pendek sangat. Laki cakap bulu dada mamak!
Terus muntah belahak aku kat situ.
Sejak haritu aku tak mintak dah murtabak. 
Sampai lah hari ni. Iman dah nak masuk 2 tahun pun.
hahaha...
Hawau punya mamak!
Dah nak masak tu katup la dada tu. Jilaka!
Tak pasal sampai sekarang laki dok bahan. 
"makan bulu dada mamak"
Sampai sekarang tau kena bahan!!!haha

Pastu bab tido.
Hadoiii... Rasanya kalau tak dikawal boleh tido 2 hari straight! haha
Husband balik keje mesti cek bini bernafas ke tak. haha... Tido punya sedap sampai taknak bangun.

Kusangka panas sampai ke petang! 
Rupanya bulan ke 6 terkena simpul biawak.
Biawak betul! Sakit okey.
Bila tang tak sedar diri tengah membuyung, ko pergi mengeliat pulak.
Siap lah ! Sekali dia cramp, menjejes air mata biawak kau.
Terus taubat tak miss makan vitamin.

Selain dari terkena cramp dan sakit pinggang hardcore.
My pregnancy was smooth like jalan baru lepas tar.
Tak ada masalah kronik atau apa.
Semua normal je.
Oh je, kaki pun tak bengkak.
Sebab tu masa 7 bulan aku gigih lagi pi Cameron highlands.

Serius masa tu perut dah besar sangat.
Ramai yang tanya, larat ke berjalan lagi?
Larat sangat!
Siapa yang pernah pi ladang teh kat Sungai Palas mesti tau. 
Betapa jauhnya Kedai teh  dengan parking.
Aku jalan kaki beb. Gagah sangat nih.
Tapi dalam hati habis aku hamun diorang sebab tak bagi bawak kereta naik atas. Haha
Ape? Ingat mak yong tak mencarut ke? You sure? Ko dengar atau tak je.
Mak yong lah paling banyak mencarut.. 
Sebab tahap sabar dia kurang sikit masa ni. Maafkanlah kami.. haha






The best journey ever!
Memang orang cakap pregnant ni rezeki masing-masing.
Sihat atau sickness teruk pun rezeki masing-masing.
Tapi kalau boleh pilih untuk sihat dan happy sepanjang pregnancy, why not kan?

Ni aku share gula-gula yang aku makan sepanjang pregnant.
Konsisten tau.
Untuk dapatkan badan sihat dan result test yang buat kita tak dibebel oleh nurse.



Mula-mula dulu klinik bagi vitamin C, pil kalsium, asid folic dan iron tablet.
Tapi sebab vitamin tu habis sebelum checkup seterusnya, aku beli Shaklee punya.
Result lepas makan supplement lagi cantik so, klinik just bekalkan obimin je lepas tu.

Sepanjang pregnant, bacaan BP,HB,Gula, Berat adalah normal.
Tak ada masalah.
Cuma HB ade turun sikit dan ke 11.0 tapi naik semula 12.0 dan mantain sampai bersalin.

Berat naik cantik walaupun makan tak berapa nak diet.
Sama jugak, stay 70 kg few month before bersalin. Total berat naik 11kg! hihi
Baby keluar 3.5kg.
Yang lebih tu berat mak dia. hahaha

Actually, ramai yang cakap tumit dan kaki sakit bila dah nak cukup bulan.
Tapi kalau kita jaga pemakanan dan ambil kalsium (supplement atau susu) insyaallah tak sakit sangat lah. Berat pastikan tak naik mendadak takut baby too big dan agak jenuh nak push.

Sekian.
Nak more info tentang vitamin?
Boleh klik link bawah ni ye.


Nak beli vitamin? Tekan link whatsapp ni tau!




Sunday, May 27, 2018

Aci and Macha Short Escape. Fuga Village Pangkalan Balak Melaka

Yo!

Rajin pulak buat spring cleaning harini.
Banyak betul benda nak di blog kan.
Ala, tak pe, aku tau korang mesti baca punya. *muntah
Korang kan minat kat I.. hehe

Kemas punya kemas terjumpa pulak gambar ni.
Hawau betol macam mana boleh lupe riakkan kat sini. Omg



Memperkenalkan, yang kat atas tu Geng Aci Estate (very the loving-loving mama's)..
Yang bawah tu (konon single memasing taknak pegang anak.. choi!) Geng macha xxxxx. Seram nak tulis nama geng ni. hahaha
P/s: kalau nampak geng macha lepak dengan aweks selain di atas. Mohon tangkap tengkuk dan bantai secara berjemaah!

Geng macha organized short vacay ni sebab nak testing bini-bini memasing agaknya. Kot la satu kepala boleh la pi berjalan jauh sikit sama-sama.
End up, all is well. Alhamdulillah.
Tak ada percakaran mahupun adegan tarik rambut. Semuanya balik rumah 1 piece. Phew

Ok setel intro. 
Sebenarnya mula-mula dengar nak pi Pangkalan Balak, aku macam, ade ape kat sana? Bukan haritu orang nampak buaya ke kat sana. haha
Aku memang spesis cuak kebebeh sikit bila pasal buaya ni. 
Bukan apa.. Seram termintak birkin pulak. eh?

So, pi jelah. Kata nak lepak je pun. Tak kisah la kan.
Tapi memang berharap chalet ni best la. kihkih
End up, memang best pun hoi!
Tak tahu pulak Pangkalan balak ni ada jugak spot menarik.
Dan lagi best, Chalet ni sangat private depan laut.
Chalet pun ade 7 ketul je.
Yang datang 6 family. Ape lagi, kita kasi pecah la ini tempat.

The place is so nice untuk buat family day.
Spend time lepak-lepak, makan-makan. In house vacay lah ceritanya.
Kalau bosan duduk area Chalet, boleh keluar pi pantai.
Tapi untuk 2 hari 1 malam ok la.
Sebab malam, area ni boleh consider as pantai mati.
Of course syurga bagi budak muda yang nak bercanda di pasiran pantai.
Tapi untuk family. 2 hari 1 malam cukup ler.
Then esok tu cabut la pi Melaka ke mana-mana.

Bebudak memang maaaaain jelah kejenya.
Kalau berendam tu sampai lupe dunia.
Happy bebenau dapat jumpa kawan ramai-ramai.
Ohh, mak mak n bapak bapak pun happy.








Fuga Village Pangkalan Balak, Melaka
AddressNext To Turtle Sanctuary Centre Padang Kemunting, 78300 Masjid Tanah, Malacca









Recommanded for family staycation.
Rating 8/10
Ps : Toilet dia ala-ala bali kau! Kalau hujan, ko berak basah kuyup! haha
Ps 2 : Bilik biasa takde TV. Ada fridge n kettle je.

Sekian.